Home > News > Events > Events 2017

Roli strategjik i Izraelit në Mesdheun Lindor

 

       

Forum Roli strategjik i Izraelit në Mesdheun Lindor Te Mesdhetari u zhvillua forumi studimor mbi rolin strategjik të Izraelit në Mesdheun Lindor. E ftuar ne kete forum znj. Avital Lebovich, si kyenote speaker drejtoreshë e degës për Jerusalemin të “American Jewish Committee”, nenkryetarja e kuvendit te Shqiperise znj. Valentina Leskaj, ambasadori i shtetit Izraelit ne vendin tone, Boaz Rodkin, etj. Ne fjalen prezantuese akademik Anastas Angjeli falenderoi te ftuaren per pjesmarrjen duke shtuar se vizita juaj sot, e nderuar zonjë, i shkon përshtat pikërisht frymes se bashkepunimit dhe harmonise pasi një kujtim i mirë mes dy kombesh mund të jetë veç shenjë e një begatie të ardhshme në marrëdhëniet mes tyre. Ndaj, jemi shpresëplotë se sot po marrim pjesë jo vetëm në një event të çmuar, por dhe se ky është veç njëri ndër hapat e përbashkët gjithmonë e në ngritje mes dy popujve tanë dhe Shteteve tona sovrane. Tirana dhe Jeruzalemi, besoj, kurrë s’kanë qenë më të afërta se sot, ndërkaq që intesiteti i marrëdhënieve institucionale, ekonomike, kulturore dhe shkencore, jemi shpresëplotë, mundet dhe duhet veç të rriten. Ndërhyrje/diskutime nga ana e pedagogëve dhe studentëve të UMSH-së, mbi çështje të natyrës gjeopolitike në lidhje me situatën aktuale në Lindjen e Mesme (natyrisht me fokus mbi Izraelin), si dhe mbi aspekte historiko-kulturore të marrëdhënieve shqiptaro-hebraike, nga ana e disa pedagogëve të UMSH-së. Duke mbajtur fjalen e saj ne kete forum znj. Lebovich, beri nje prezantim te situates ne shtetin e Izraelit dhe Lindjen e Mesme ne teresi duke u fokusuar ne problemet e sigurise dhe ndryshimin e raporteve ne mes te vendeve te rajonit si pasoje e konfliktit disavjecar ne Siri. Konflikte te tilla kane pasojat e tyre edhe pak me larg dhe kjo po shihet dhe ne ngjarjet e renda ne vendet perendimore. Marredheniet e Izraelit me BE jane prioritare dhe shumedimensionale dhe mund te intensifikohen dhe me shume ne aspektin e sigurise globale dhe te sfidave te perbashketa kunder terrorizmit. Ajo ceku marredheniet e shkelqyera mes dy vendeve tona te cilat bazohen ne nje histori shume te lashte dhe qe sot te dy palet po perpiqen ta transformojne ne nje lidhje te suksshme ne shume fusha bashkepunimi. Ne mjediset e mesdhetarit u organizua dhe nje ekspozite ne perkujtim te Holokaustit dhe kontributit te familjeve shqiptare per strehimin dhe ruajtjen e familjeve hebreje.

 

 

 

 

 

FACULTIES

Faculty of Economic Sciences

The Faculty of Economic Sciences prepares young economists with fundamental theoretical concepts in economics, finance, accounting, business, law, as well as the essential practical skills required for economists, managers, financiers, bankers, accountants.

Faculty of Law and Human Sciences

The Faculty of Law and Human Sciences prepares individuals for careers as lawyers, political scientists, diplomats, and communication specialists. It provides them with the necessary theoretical foundation and practical knowledge to effectively navigate the challenges of the justice system and international relations within the country.

Faculty of Informatics

The Faculty of Informatics, both physically and virtually, is dedicated to the latest advancements in computer science, systems, and development technologies. In an era of rapid technological progress, the academic curriculum keeps pace with the support of highly qualified faculty members. Teachers and students collaborate on joint projects, pooling their efforts to achieve outstanding results.

Faculty of Medical Sciences

The Faculty of Medical Sciences is an ambitious endeavor of MUA aimed at enhancing the country's medical capabilities. As with every step taken towards achieving excellence, MUA has enlisted the expertise of renowned professors in the relevant fields for the new faculty. By designing programs aligned with the best practices in Europe, MUA ensures the present and future safety of its students.

Some important numbers

 • 35+

  Programmes

 • 150+

  Professors

 • 3500+

  Students

 • 85%

  Employment