Home > News > Events > Events 2019

UMSH organizon konferencën “Politika e SH.B.A. në Ballkanin Perëndimor”

Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, në kuadër të 10-vjetorit të themelimit dhe të vet, organizoj konferencën shkencore ndërkombëtare me titull “Politika e SH.B.A. në Ballkanin Perëndimor”. Të ftuar të shumtë, nga vendi dhe bota, ishin të pranishëm në ceremoninë hapëse të këtij eventi. Mes tyre spikaste prania e ish-këshilltarit special të Departamentit të Shtetit dhe një prej arkitektëve të procesit të paqes që çoi në firmosjen e Marrëveshjes së Dejtonit, z. Daniel Serwer, sot profesor në Shkollën prestigjioze “John Hopkins” në Uashington. Bashkë me të, i ftuar tjetër special ishte z. Thomas A. Shannon, ish-nënsekretar për çështjet politike në Departamentin e Shtetit.

Në fjalën e vet të hapjes, themeluesi i UMSH-së dhe njëkohësish president i nderit i këtij institucioni, Prof. Dr. Anastas Angjeli, theksoi rëndësinë që zhvillimet e shumta politike dhe diplomatike të dekadës së fundit në Ballkanin Perëndimor të shqyrtohen nëpërmjet prizmit studimor. Ai u shpreh se një qasje e tillë, e cila kërkon një bashkëpunim të vazhdueshëm mes sferës akademike dhe instancave vendimarrëse, merr një rëndësi të veçantë në epokën aktuale.

Hapjen e punimeve të konferencës e përshëndetën gjithashtu përfaqësues të ndryshëm të trupit diplomatik të akredituar në Tiranë. E ngarkuara me punë në Ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Sh.S.Znj. Leyla Moses-Ones u shpreh besimplotë për të ardhmen e Shqipërisë dhe synimeve të saj euro-integruese. Në këtë drejtim ajo siguroi mbështetjen e prerë të SHBA-ve për politikën e jashtme shqiptare, duke mos kursyer termat më bujarë për qëndrimin diplomatik të Tiranës kundrejt përfshirjes ruse, kineze apo dhe iraniane në rajon.

Në të njëjtën linjë vazhdoi dhe Prof. Daniel Serwer. Vëmendja e tij u përqëndrua në nevojën e një fryme të re, më efektive, në procesin e bisedimeve Kosovë-Serbi. Ai gjykoi se çfarëdolloj plani për ndryshimin e kufinjve në Ballkanin Perëndimor do të ishte fatal. Ai gjykoi se pavarësisht rrethanave të përkohëshme, ardhmëria e Shqipërisë në Bashkimin Evropian mbetet e qartë.

Ish-nënsekretari i Shtetit, z. Thomas Shannon u shpreh se Shqipëria ka miq të mëdhenj në Kongres dhe në qeverinë amerikane.

Kryeministri i Shqipërisë, z. Edi Rama, gjatë fjalës së tij përshëndetëse, të përmendte edhe zhgënjimin e Shqipërisë për vendimin e moshapjes së negociatave me Bashkimin Evropian. Duke përshkuar bashkëpunimin e frytshëm mes Tiranës dhe Uashingtonit në ndërtimin dhe zbatimin e reformave të mëdha të viteve të fundit, ai e quajti këtë marrëdhënie si një shembull jo vetëm për rajonin, por dhe për vetë Brukselin.

Më pas ndoqën të tjera kumtesa personalitetesh të shkencës dhe veprimtarisë publike, nga jashtë dhe vendi, si Ambasadori i Bashkimit Evropian në Shqipëri, Sh.T.Z. Luigi Soreca, ish-Ministri i Jashtëm i Kroacisë, z. Miomir Zuzul, eksperti amerikan i çështjeve të sigurisë, z. Kurt Thormahlen, si dhe drejtuesit e lartë të Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë, Prof. Dr. Ksenfon Krisafi dhe Prof. Dr. Paskal Milo, ish-Ministër i Jashtëm i Republikës së Shqipërisë.

Punimet e konferencës shkencore ndërkombëtare mbi politikën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Ballkanin Perëndimor do të vazhdojnë ditën e nesërme në ambientet e Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë, ku plot tre panele me studiues nga vendi, rajoni dhe më gjerë do të kumtojnë në lidhje me temën qëndrore të këtij eventi.

FACULTIES

Faculty of Economic Sciences

The Faculty of Economic Sciences prepares young economists with fundamental theoretical concepts in economics, finance, accounting, business, law, as well as the essential practical skills required for economists, managers, financiers, bankers, accountants.

Faculty of Law and Human Sciences

The Faculty of Law and Human Sciences prepares individuals for careers as lawyers, political scientists, diplomats, and communication specialists. It provides them with the necessary theoretical foundation and practical knowledge to effectively navigate the challenges of the justice system and international relations within the country.

Faculty of Informatics

The Faculty of Informatics, both physically and virtually, is dedicated to the latest advancements in computer science, systems, and development technologies. In an era of rapid technological progress, the academic curriculum keeps pace with the support of highly qualified faculty members. Teachers and students collaborate on joint projects, pooling their efforts to achieve outstanding results.

Faculty of Medical Sciences

The Faculty of Medical Sciences is an ambitious endeavor of MUA aimed at enhancing the country's medical capabilities. As with every step taken towards achieving excellence, MUA has enlisted the expertise of renowned professors in the relevant fields for the new faculty. By designing programs aligned with the best practices in Europe, MUA ensures the present and future safety of its students.

Some important numbers

 • 35+

  Programmes

 • 150+

  Professors

 • 3500+

  Students

 • 85%

  Employment