Home > Kërkimi shkencor > Arkiva konferenca

Konferenca

International Scientific Conference with the topic “Current challenges of the judiciary system in Albania and democratization processes.”

Abstract Book

Proceedings

Call for Papers - Visit Website

The Mediterranean University of Albania, in cooperation with the University of National and World Economy, Sofia, Bulgaria, University of Tuscia, Viterbo, Italy, University of Aldo Moro Bari, Italy, Aleksandër Moisiu University, Durres, National Aviation University, Ukraine and Alcide De Gasperi University of Euroregional Economy, Jozefow, Poland will organize the international scientific conference with the topic “Current challenges of the judiciary system in Albania and democratization processes.”

This international scientific conference represents a special effort to analyze the impact of the justice reform on social, political, economic life and the democratization processes including the European integration processes.

The aim of the conference is to analyze in depth the process of justice reform by treating it not only as a legal process but also as a product of the social context in a period of reshaping international relations and mainly their economic and political aspects. The aim is to address the two processes as interrelated and to emphasize the role of justice reform in the country's democratization and integration process.

The conference will bring together in a round table the academic community and young researchers, as well as senior politicians of the region and direct contributors to justice reform, in order to exchange ideas and diversify their scientific research work related to the main theme of the conference, including also all the other aspects of interdisciplinary fields such as political science, international relations, regional studies, economic sciences, historical studies, studies in the field of international law, etc.

The conference will serve as a platform for all participants to network, share ideas and present their research to a specialized academic community. The conference stimulates debate on current developments, new ideas, approaches and theories, concerns and challenges in the field of justice, political studies, international relations and sustainable economic development policies in line with European integration.

 

Konferenca  shkencore "Konferenca e Ambasadorëve, 1921 dhe Shqipëria, një shekull më vonë"

Në datën 9 nëntor 2021 Fakulteti i Shkencave Juridike dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë organizoI Konferencën Shkencore “Konferenca e Ambasadorëve, 1921 dhe Shqipëria, një shekull më vonë”. Kjo konferencë përkon me 100 vjetorin e vendimit të 9 nëntorit 1921 të Konferencës së Ambasadorëve në Paris, vendim i cili risanksionoi pavarësinë e shtetit shqiptar dhe kufijtë e përcaktuar në vitin 1913.

Qëllimi i kësaj Konference ishte  të sillte së bashku studiues të historisë, shkencave juridike, shkencave politike dhe marrëdhënieve ndërkombëtare me qëllim nxitjen e  debatit shkencor në lidhje me rëndësinë historike të vendimit të 9 nëntorit 1921 si dhe për të analizuar  në një këndvështrim të ri trashëgiminë historike, juridike dhe politike të vendimit të Konferencës së Ambasadorëve në Paris.  Kjo Konferencë shërbeu si një platformë jo vetëm për të gjithë pjesëmarrësit për të shkëmbyer idetë dhe për të prezantuar rezultatet e punës së tyre kërkimore shkencore me një komunitet të specializuar të përbërë nga profesorë dhe kërkues shkencorë, por kryesisht për studentët e nivelit Bachelor dhe atyre Master të cilët do patën mundësinë të thellojnë njohuritë e tyre dhe të diskutojnë me referuesit shkencorë të Simpoziumit.

Konferenca  shkencore  ndërkombëtare "Kriza e Coronovirusit: Sfidat dhe efektet ekonomiko-sociale të saj në (nivel global) dhe në Shqipëri. Cfarë do të ndodhë?"

Abstract Book

Proccedings Book

Në datën 26 qershor 2020 u zhvillua konferenca shkencore ndërkombëtare ,me temë “Kriza e Coronovirusit: Sfidat dhe efektet ekonomiko-sociale të saj në (nivel global) dhe në Shqipëri. Cfarë do të ndodhë?” Qëllimi i Konferencës ishte realizimi i një analize të plotë shkencore mbi tiparet krizës së coronavirusit, efekteve të saj në ekonominë dhe shoqërinë shqiptare si dhe në nivel rajonal, evropian dhe global. Konferenca synoi të hedhë dritë mbi masat, politikat dhe strategjitë e ndjekura për përballimin e saj në Shqipëri, në rajon dhe më gjerë. Kjo Konferencë shërbeu si një platformë për të gjithë pjesëmarrësit për të shkëmbyer idetë dhe për të prezantuar rezultatet e punës së tyre kërkimore shkencore me një komunitet të specializuar të përbërë nga profesorë dhe kërkues shkencorë si dhe përfaqësues të institucioneve kryesore politikbërëse në vend.

Gjatë seancave tematike të konferencës u prezantuan më shumë se 50 punime shkencore nga kërkues shkencore vendas dhe të huaj. Punimet do të botohen në revistën shkencore EUROMEDITERRANEAN.

 

Konferenca  shkencore  ndërkombëtare “Inovacioni, Matematika dhe Teknologjia e Informacionit” 22-23 nëntor 2019
U zhvillua  konferenca e parë shkencore “Inovacioni, Matematika dhe Teknologjia e Informacionit”, organizuar nga Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, në ambientet e Akademisë së Shkencave. Akademikë, Informaticienë, matematicienë dhe  personalitet  të tjerë të këtyre fushave ishin të pranishëm në këtë konferencë. Në fjalën e tij përshëndetëse, Rektori i Universitetit Mesdhetar  të Shqipërisë,  Akademik, Pr.Dr Gudar Beqiraj vlerësoi partneritetin për organizimin e kësaj konference si dhe kumtesat e studiuesve të rinj. “Punimet shkencore që ju sillni sot këtu, janë vlerë e shtuar në fushat respektive dhe gjithashtu nxisin debatet e diskutimet në këto fusha për sfidat e mëtejshme”, u shpreh rektori i UMSH. Konferencën e përshëndetën  Akademik, Neki Frashëri, Sekretar Shkencor i Akademisë së Shkencave. Prof. Dr, Mynyr Koni, Rektor i Universitetit të Tiranës , Adrian Nacco, kryetar i Shoqatës Shqiptare të Matematike. Në emër të AMA-s, z. Nacco i akordoi UMSH-së edhe një ccertifikatë si qendër zhvillimi të testit “Kangur”. (Test ndërkombëtar për matematikën). Drejtoresha e projekteve në UMSH, Nevila Xhindi gjithashtu referoi në lidhje me projektin “Interreg Adrion, Future 4.0”, një nga komponentët kryesorë të së cilit është zhvillimi i inovacionit. Konferenca e cila do të vijojë sërish nesër 23 nëntor, synon të  nxisë komunikimin mes kërkuesve shkencore dhe praktikuesve të rinj të cilët punojnë në fusha të ndryshme shkencore, me interes të përbashkët në Teknologji, Matematikë dhe Inovacion. Kjo konferencë do të bëjë bashkë, profesionistë dhe pëfaqësues të biznesit.  Jeni të mirëpritur të merni pjesë. Konferenca organizohet nga Departamenti i Informatikës dhe Formimit Shkencor në UMSH, Akademia e Shkencave,Fakulteti i Shkencave Natyrore,(UT) dhe Shoqata Shqiptare e Matematikës!

 

Konferenca  shkencore  ndërkombëtare “Politika e SH.B.A. në Ballkanin Perëndimor” 28-29 tetor 2019
Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, në kuadër të 10-vjetorit të themelimit dhe të vet, organizoi konferencën shkencore ndërkombëtare me titull “Politika e SH.B.A. në Ballkanin Perëndimor”. Të ftuar të shumtë, nga vendi dhe bota, ishin të pranishëm në ceremoninë hapëse të këtij eventi. Mes tyre spikaste prania e ish-këshilltarit special të Departamentit të Shtetit dhe një prej arkitektëve të procesit të paqes që çoi në firmosjen e Marrëveshjes së Dejtonit, z. Daniel Serwer, sot profesor në Shkollën prestigjioze “John Hopkins” në Uashington. Bashkë me të, i ftuar tjetër special ishte z. Thomas A. Shannon, ish-nënsekretar për çështjet politike në Departamentin e Shtetit.
Në fjalën e vet të hapjes, themeluesi i UMSH-së dhe njëkohësish president i nderit i këtij institucioni, Prof. Dr. Anastas Angjeli, theksoi rëndësinë që zhvillimet e shumta politike dhe diplomatike të dekadës së fundit në Ballkanin Perëndimor të shqyrtohen nëpërmjet prizmit studimor. Ai u shpreh se një qasje e tillë, e cila kërkon një bashkëpunim të vazhdueshëm mes sferës akademike dhe instancave vendimarrëse, merr një rëndësi të veçantë në epokën aktuale.
Hapjen e punimeve të konferencës e përshëndetën gjithashtu përfaqësues të ndryshëm të trupit diplomatik të akredituar në Tiranë. E ngarkuara me punë në Ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Sh.S.Znj. Leyla Moses-Ones u shpreh besimplotë për të ardhmen e Shqipërisë dhe synimeve të saj euro-integruese. Në këtë drejtim ajo siguroi mbështetjen e prerë të SHBA-ve për politikën e jashtme shqiptare, duke mos kursyer termat më bujarë për qëndrimin diplomatik të Tiranës kundrejt përfshirjes ruse, kineze apo dhe iraniane në rajon.
Në të njëjtën linjë vazhdoi dhe Prof. Daniel Serwer. Vëmendja e tij u përqëndrua në nevojën e një fryme të re, më efektive, në procesin e bisedimeve Kosovë-Serbi. Ai gjykoi se çfarëdolloj plani për ndryshimin e kufinjve në Ballkanin Perëndimor do të ishte fatal. Ai gjykoi se pavarësisht rrethanave të përkohëshme, ardhmëria e Shqipërisë në Bashkimin Evropian mbetet e qartë.
Ish-nënsekretari i Shtetit, z. Thomas Shannon u shpreh se Shqipëria ka miq të mëdhenj në Kongres dhe në qeverinë amerikane. Kryeministri i Shqipërisë, z. Edi Rama, gjatë fjalës së tij përshëndetëse, të përmendte edhe zhgënjimin e Shqipërisë për vendimin e moshapjes së negociatave me Bashkimin Evropian. Duke përshkuar bashkëpunimin e frytshëm mes Tiranës dhe Uashingtonit në ndërtimin dhe zbatimin e reformave të mëdha të viteve të fundit, ai e quajti këtë marrëdhënie si një shembull jo vetëm për rajonin, por dhe për vetë Brukselin.
Më pas ndoqën të tjera kumtesa personalitetesh të shkencës dhe veprimtarisë publike, nga jashtë dhe vendi, si Ambasadori i Bashkimit Evropian në Shqipëri, Sh.T.Z. Luigi Soreca, ish-Ministri i Jashtëm i Kroacisë, z. Miomir Zuzul, eksperti amerikan i çështjeve të sigurisë, z. Kurt Thormahlen, si dhe drejtuesit e lartë të Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë, Prof. Dr. Ksenfon Krisafi dhe Prof. Dr. Paskal Milo, ish-Ministër i Jashtëm i Republikës së Shqipërisë.
Punimet e konferencës shkencore ndërkombëtare mbi politikën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Ballkanin Perëndimor do të vazhdojnë ditën e nesërme në ambientet e Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë, ku plot tre panele me studiues nga vendi, rajoni dhe më gjerë do të kumtojnë në lidhje me temën qëndrore të këtij eventi.

 

Konferenca  shkencore  ndërkombëtare “Academic Studies in Human, Education and Social Sciences” 29-30 mars 2019
Konferenca ndërkombëtare  “Studime akademike mbi Sjelljen Njerëzore, Edukimin dhe Shkencat Sociale”. U organizua  nga Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, në bashkëpunim me Universitetin “Aleksandër Moisiu” Durrës dhe Universitetin “La Sapienza”në Romë”. Kjo konferencë zhvilloi punimet nën mbikqyrjen shkencore të MSer – organizatë  që zgjodhi  përsëri Shqipërinë pas 7 vitesh nga dita e koferences së parë të këtij lloji organizuar në vendin tonë. Kjo organizatë, përzgjodhi Universitetin Mesdhetar të Shqipërisë si organizator kryesor .

 

Konferenca  shkencore  ndërkombëtare “Shqiptarët dhe rajoni përgjatë Luftës së Madhe, (1914-1918): një shekull nga përfundimi i konfliktit të parë botëror”. 9 nëntor 2018
Kjo konference u organizua nga UMSH në bashkëpunim me Universitetin e Barit si dhe me kontributin e  Institutit të Studimeve Albanologjike. Konferenca u organizua në përkujtim të një prej ngjarjeve më të rëndësishme, e njëkohësisht më dramatike, të shekullit XX, e cila shënjoi dukshëm jo vetëm epokën përgjatë së cilës u zhvillua, por dhe gjithë dinamikat politike, sociale dhe kulturore pasardhëse.  Ajo pati qëllim analizën, trajtimin shkencor dhe mbledhjen e kontributeve kërkimore mbi një sërë tematikash  dhe ngjarjesh të kësaj periudhe. 

 

Konferenca Ndërkombëtare “Zhvillimi i qëndrueshëm dhe politikat e punësimit në Shqipëri”. 01 qershor 2018
Kjo konference u organizua nga UMSH në bashkëpunim me Giz.  Konferenca,  zhvilloi punimet edhe në 4 sesione, ku u u prezantuan punimet shkencore dhe u referua mbi: Prioritetet  e Ekonomisë së Shqipërisë dhe politikat e punësimit, krijimin e politikave dhe institucioneve të tregut të punës, elementët e tregut të punës dhe zhvillimi i tyre ,barazianë sociale dhe gjinore në tregun e punës në Shqipëri  dhe  Edukimin dhe arsimin profesional si faktorë proaktivë  për punësimi, politikat e rrritjes së punësimit për të rinjtë. 

 

Konferenca ndërkombëtare shkencore : “Drejtësia për të Miturit, realitete dhe sfida”. 19 shkurt 2018

Kjo konference u organizua nga UMSH dhe erdhi si një përpjekje për t’i vendosur  çështjet e drejtësisë së të miturve në fokusin e debatit publik, fill pas  hyrjes në fuqi të Kodit të Drejtësisë Penale për të Miturit, në 1 janar të vitit 2018. Punimet e kësaj konference konference u përqëndruan në sfidat kryesore me të cilat përballet drejtësia në kë fushë dhe u shpreh angazhimi maksimal për të bashkëpunuar në ofrimin e zgjidhjeve më të mira për të miturit, si e ardhmja e shoqërisë.

 

Konferenca e tretë ndërkombëtare shkencore: “Globalizimi, vizioni për një të ardhme të qëndrueshme”. 4 Nëntor 2017

Kjo konference u organizua nga UMSH. Në panelet në vijim studiues të rinj, paraqitën punimet e tyre shkencore. Universiteti Mesdhetar është mbështetësi i fortë i çdo iniciative që nxit kërkimin shkencor në vendin tonë, si një komponent i rëndësishëm jo vetëm për të përparuar në dije, por dhe një standard që duhet plotësuar në kuadër të procesit të integrimit europian të vendit.

 

Migrimi, Diaspora dhe Zhvillimi në Shqipëri e në Ballkanin Perëndimor. 05 maj 2017

Kjo konference u organizuanga UMSH në bashkëpunim me Qendrën për Studime Ekonomike dhe Sociale, me pjesëmarrjen e Ministrit të Shtetit për Diasporën. Në këtë konference u diskutua nga një panel ekspertësh mbi diasporën shkencore e cila është ndër potencialet më të mëdha që ka Shqipëria dhe rolin e saj në zhvillimin ekonomik të vendit. 

 

South East Europe as a common market. 14-15 mars 2015

Procceding

Kjo konferencë u organizua nga UMSH, dhe Bashkimi i Universiteteve të Euroazisë në datën 14 – 15 Mars 2015. Tema e Konferencës u strukturua rreth analizës ekonomike, politike dhe zhvillimeve sociale të Rajonit Jug Lindor të Europës dhe mbi perspektivën e saj të integrimit. Konferenca u parapri nga një debat shkencor rreth modelit ekonomik midis pedagogëve kombëtar e ndërkombëtar, e studjuesve të UMSH-së, shoqerisë civile, dhe grupeve të interesit apo vendimarrësve, lidhur me sfidat që përballe Shqipëria në kontekstin e krizës globale dhe perspektivës së integrimit europian të vendit dhe rajonit.

 

Albania and the crisis. What’s next? Revisiting the growth model. 15-16 dhjetor 2012
Kjo konferencë u organizua nga UMSH, dhe Gazeta Panorama në datën 15 – 16 Dhjetor 2012. Tema e Konferences u strukturua në tre problematika mbi modelin e zhvillimit ekonomik, atë global, europian, dhe në kontekstin rajonal. Konferenca u parapri nga një debat shkencor rreth modelit ekonomik midis pedagogëve e studjuesve të UMSH-së, shoqërisë civile, dhe grupeve të interesit apo vendimarrësve, lidhur me sfidat që përballej Shqipëria në kontekstin global.

 

Konferenca e 6të Ndërkombëtare “Education in ‘Turbulent Times’ – the Albanian Case in European and Global Context”. 21-22 nëntor 2011
Kjo konferencë u mbajt në Tiranë në datat 21-22 Nëntor 2011, organizuar nga Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, Akademia e Shkencave të Shqipërisë, Instituti Shqiptar i Sociologjisë dhe Albanian University. Gjatë kësaj konference në të cilën morrën pjesë rreth 228 studiues nga vende të ndryshme u mbajtën një sesion plenar, 2 sesione gjysëm plenare dhe 22 sesione tematike. Gjatë këtyre sesioneve referuan studiues të shumtë vendas dhe të huaj dhe u mbajtën 90 kumtesa shkencore. Tematikat e këtyre kumtesave prekën fusha të rëndësishme me interes sociologjik si komunikimi kultura dhe arti, popullimi dhe emigrimi, sociologjia politike, sociologjia e fesë, sjelljeve kolektive dhe lëvizjeve shoqërore.

 

Konferenca shkencore “Shqipëria: drejt nje modeli te ri te zhvillimit ekonomik postranzicion”. 6 tetor 2010
Kjo konferencë u organizua nga Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, Akademia e Shkencave dhe Gazeta Shqip në datën 6 tetor 2010. Konferenca u parapri nga një debat shkencor  rreth modelit të ri ekonomik midis pedagogëve e studjuesve të UMSH-së  dhe institucioneve të tjera akademike dhe shkencore të vendit, i cili u pasqyrua gjerësisht nga gazeta Shqip.

Dokumenta bashkëngjitur

FAKULTETET

Fakulteti i Shkencave
Ekonomike

Fakulteti i Shkencave Ekonomike përgatit ekonomistët e rinj, me konceptet bazë teorike të ekonomisë, financave, kontabilitetit, biznesit dhe ligjit, ekonomisë informatike, shprehitë e nevojshme praktike të ekonomiksit, menaxherit, financierit, bankierit, kontabilistit dhe specialistit të teknologjisë.

Fakulteti i Drejtësisë dhe
Shkencave Humane

Fakulteti i Drejësisë dhe Shkencave Humane, përgatit juristët, politologë, diplomatë, specialist komunikimi, duke i pajisur me aparatin e nevojshëm teorik por edhe me njohuritë praktike, të cilët do të përballojnë sfidat e sistemit të drejtësisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në vend.

Fakulteti
i Informatikës

Fakulteti i Informatikës fizikisht dhe virtualisht ka në fokus arritjet me te fundit të shkencave informatike, sistemeve, teknologjive në zhvillim. I ndodhur në një kohë zhvillimesh teknologjike kohore marramendësë, oferta akademike ndjek ritmin e mbështetur nga një staf akademik i mirë kualifikuar. Pedagogë dhe studentë janë të përfshirë në projekte të përbashkëta duke e maksimalizuar përpjekjet për rezultate të larta.

Fakulteti
i Shkencave Mjekësore

Fakulteti i Shkencave Mjekësore një tjetër synim ambicioz i UMSH i orientuar në shërbim të rritjes së kapaciteve mjekësore në vend. Si në çdo hap tjetër i orientuar drejt arritjeve të larta, UMSH ka angazhuar profesorët më me emër të fushavë që mbulon fakulteti i ri. Hartimi i programeve në përafrim të praktikave më te mira europiane e bën të sotmen dhe të ardhmen e studenteve të sigurtë.

Disa numra të rëndësishëm

 • 35+

  Programe

 • 150+

  Profesorë

 • 3500+

  Studentë

 • 85%

  Punësim