Home > Të reja > Aktivitete > Aktivitete 2021

Rektori i Universitetit Mesdhetar Adrian Civici ,promovon librin "Mashtruesit Financiare - nga Ponzi te Madoff"

 

U promovua në ambientet e Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë, libri "Mashtruesit Financiare - nga Ponzi te Madoff", me autor, Akademik. Prof Dr. Adrian Civici. Mes ekspertësh të fushës dhe dhjetra të ftuarve, libri mori disa vlerësime. “Financat lindën bashkë me shtetin dhe në gjithë këtë ka edhe një bashkëudhëtar të keq, bashkëudhëtari i keq janë mashtruesit financiarë, të cilët kanë lindur bashkë me financat dhe paranë. “Pikërisht ky libër sjell një rrugëtim nga lindja e mashtruesve të parë financiarë, të cilët shpesh e kanë mbajtur veten edhe për gjeni, ndonëse fundi i tyre ka qenë i tmerrshëm. Ky bashkëudhëtim është bashkëudhëtim i individëve, por nga ana tjetër ka diçka të dhimbshme, sepse mashtruesit janë pak ndërsa të mashtruarit janë shumë. “Libri sjell lindjen e këtyre mashtrimeve, një mori skemash, të cilat kanë prekur një numër të madh njerëzish”, u shpreh themeluesi i Universitetit Mesdhetar Akdemik, Prof. Dr. Anastas Angjeli. Ai shtoi se “libri ka vlerat e veta historike, shkencore dhe humane, ku trajton çështje të rëndësishme, që lidhet me kulturën dhe edukimin financiar. Mungesa e një edukimi financiar, i bën njerëzit që të mashtrohen, të bien pre e këtyre skemave. Detyra jonë, veçanërisht e shkollave dhe Universiteteve është të shpërndajë sa më shumë mesazhe për këtë fenomen. Dhe ky libër shërben pikërisht për këtë qëllim”.

Profesor Përparim Kabo bëri një analizë të librit, duke u ndalur në profilin antropologjik të atyre individëve, që kanë ndërtuar skemat e mashtrimit, pra pikërisht mashtruesve financiarë. Recensuesi tjetër për librin, bankier me shumë përvojë, sekretar i përgjithshëm i Shoqatës së Bankierëve, Spiro Brumbulli, vlerësoi librin, duke nënvizuar se rasti i Shqipërisë me skemat piramidale i trajtuar në libër është një rast unik, futur tashmë në historinë botërore për vetë përmasat që mori, për një vend kaq të vogël. Profesor Civici, përshkruan personazhin por të përmbledhur në atë çka na intereson ne ekonomistëve në transaksionet, duke bërë të mundur që në 60 rastet e përshkruara të kuptojmë çfarë ndodh me mashtrimin në mënyrë sintetizuese, kupton sesa mënyra të pafundme ka, por edhe si shoqëria gjendet përballë këtyre fenomeneve”, tha Brumbulli. Ai shtoi se është e rëndësishme që ekonomistët të shkruajnë dhe të prodhojnë, duke përgëzuar autorin për librin dhe kontributin. Rektori i Universitetit Mesdhetar, autori i librit Prof. Dr Adrian Civici, u shpreh se zanafilla e librit nisi nga një artikull për Njuton, i cili vdiq i varfër, pasi megjithëse ishte shkencëtar i humbi të gjithë lekët në një skemë piramidale. “Dhe kur e pyetën si ka mundësi që kjo i ndodhi, Njutoni u shpreh se mbase ishte i aftë të kuptonte ligjet, por mbase nuk kishte qenë aq i aftë sa të kuptonte mendjen njerëzore përballë parasë. Ky ishte ngacmimi i parë”, - u shpreh Civici. Ai shtoi se vështirësia më e madhe ishte ndarja e këtyre personazheve dhe sugjestionimit që ata prodhojnë me mesazhin, që në fakt përcjell ky libër, ku edukimi financiar shihet si domosdoshmëri për të mos rënë pre e këtyre viktimave. Unë e shoh si një manual publicistik të pjesës së edukimit financiar dhe monetary, që ne të jemi të kujdesshëm nga të gjithë llojet e formave të mashtrimit dhe përfshirjes, përballë parasë së lehtë, parasë së shpejtë dhe parasë pa mund, e cila të bën menjëherë të pasur”, tha Civici.

FAKULTETET

Fakulteti i Shkencave
Ekonomike

Fakulteti i Shkencave Ekonomike përgatit ekonomistët e rinj, me konceptet bazë teorike të ekonomisë, financave, kontabilitetit, biznesit dhe ligjit, ekonomisë informatike, shprehitë e nevojshme praktike të ekonomiksit, menaxherit, financierit, bankierit, kontabilistit dhe specialistit të teknologjisë.

Fakulteti i Drejtësisë dhe
Shkencave Humane

Fakulteti i Drejësisë dhe Shkencave Humane, përgatit juristët, politologë, diplomatë, specialist komunikimi, duke i pajisur me aparatin e nevojshëm teorik por edhe me njohuritë praktike, të cilët do të përballojnë sfidat e sistemit të drejtësisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në vend.

Fakulteti
i Informatikës

Fakulteti i Informatikës fizikisht dhe virtualisht ka në fokus arritjet me te fundit të shkencave informatike, sistemeve, teknologjive në zhvillim. I ndodhur në një kohë zhvillimesh teknologjike kohore marramendësë, oferta akademike ndjek ritmin e mbështetur nga një staf akademik i mirë kualifikuar. Pedagogë dhe studentë janë të përfshirë në projekte të përbashkëta duke e maksimalizuar përpjekjet për rezultate të larta.

Fakulteti
i Shkencave Mjekësore

Fakulteti i Shkencave Mjekësore një tjetër synim ambicioz i UMSH i orientuar në shërbim të rritjes së kapaciteve mjekësore në vend. Si në çdo hap tjetër i orientuar drejt arritjeve të larta, UMSH ka angazhuar profesorët më me emër të fushavë që mbulon fakulteti i ri. Hartimi i programeve në përafrim të praktikave më te mira europiane e bën të sotmen dhe të ardhmen e studenteve të sigurtë.

Disa numra të rëndësishëm

 • 35+

  Programe

 • 150+

  Profesorë

 • 3500+

  Studentë

 • 85%

  Punësim